Om Golfen

Brittiska öarna erbjuder utmärkt golf i alla prisklasser. Säsongen börjar på allvar i början på april och fortsätter till slutet av oktober. Mellan april till september är det ljust så länge att ni kan spela två varv om dagen. Många banor har dagsgreenfee vilket gör att två varv inte är så mycket dyrare än ett och ni får mer golf för pengarna. För att se till att ni får ut så mycket som möjlig av er resa har vi nedan tagit upp några saker som är bra att tänka på när ni besöker dom Brittiska öarna. Som med så många andra saker, så gäller att det blir så mycket roligare om man tar seden dit man kommer! När kan man spela? Säsongen sträcker sig från april till mitten av oktober även om vissa linksbanor är spelbara året om. Ett undantag är Turnberry som ALLTID spelas på fairway och har riktiga greener året om. Bäst väder är mellan maj och september, men om det blir dåligt väder så går det fort, så ha alltid med er bra regnkläder. Från mitten av maj till slutet på juli blir det mörkt först runt 21.30 så det går bra att spela fler än ett varv per dag.

 

Medeltemperatur Prestwick
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
6
6
9
12
16
18
19
19
16
12
9
7
Solnedgång Prestwick den 1 varje månad
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
15.56
16.52
17.53
19.56
20.56
21.49
22.03
21.22
20.11
18.55
16.40
15.52

Klädsel på banan

De flesta klubbarna i området är äldre klubbar med anrika traditioner. Ta med er varma kläder eftersom man aldrig vet hur vädret är. Det är inte tillåtet med jeans (elller jeansliknade byxor), t-shirt utan krage eller gymnastikskor, vare sig på banan eller i klubbhuset. Det är ej heller tillåtet med shorts typ “combat” modell, utan de skall ha pressveck och slag. Det är ganska så strikt efterlevnad av golfetiketten och har ni otur finns de risk för att ni blir avvisade från banan eller klubbhuset. Men känner ni minsta tveksamhet får ni gärna höra av er, så hjälper vi er. På vissa av de äldre klubbarna krävs slips och kavaj om man vill äta middag. Och vi rekommenderar ett besök, då klubbarna har traditioner långt bak i tiden och en spännande historia. För att äta lunch går det bra att gå in på klubben i vanliga golfkläder. Se dock ALLTID till att ni har ombyte till skor som inte är gymnastikskor eftersom många klubbar inte tillåter golfskor i klubbhusen. Regn eller överdragskläder får ej bäras i klubbhusen.

På banorna

Vissa banor har sk rangers ute på banan som säger till om det går för sakta. De flesta medlemmarna på dessa banor spelar banorna på runt 3 timmar och allt över 4 timmar anses att vara för länge. Se alltid till att släppa igenom bollen bakom er om de kommer ifatt er och tvåbollar får i de flesta fall förtur på banorna och skall släppas förbi. Om ni skall ha tävlingar när ni är här så hjälper vi gärna till och tipsar om vilka banor som lämpar sig för respektive tävlinsform. I Skottland är slagspel är inget att rekomendera på banor som Irvine, Darley och Old Course till exempel!

Övrigt

De flesta klubbarna har vagnar ni kan hyra för runt £ 3.00 och några banor har även golfbilar. Caddy finns även på många banor och ibland kan det vara värt att investera i en. Driving Ranch finns det dåligt med och dom enda klubbarna som har det i Prestwick området är Brunston Castle, Glasgow Gailes och Royal Troon. Givetvis så har alla banor någon slags puttinggreen ni får använda. Mobil telefoner är bland det värsta som finns på golfbanor i Skottland så se till att dom är avstängda då ni är på banan och i klubbhuset.