Peterhead Golf Club

Peterhead är den 18th äldsta golfbanan i världen. Från början låg den på en ö och kunde enbart nås med båt, men allteftersom klubben växte så beslöt man sig för att bygga en bro. 1923 förlängdes banan och numera finns det en 18 håls banan och en 9 håls bana. Ett modernt klubbhus öppnades 1996 och inrymmer en bar, omklädningsrum och duschar för både herrar och damer.

18 håls banan är en klassisk linksbana, inbäddad i naturen och omringad av både The North Sea och floden Ugie. The första tre hålen anses av många vara lite tråkiga men därefter blir den en kombination av svår, lång och vacker! St Fergus, hål nummer 9 är 434 yards från gul tee, och inte en bunker på hela hålet, medan 10:an, ett par 3 med flera bunkrar, ljungbuskar och en starkt sluttande green gör att du inte är ensam om plötsligt ligga lite fler över par än du gjorde innan…

Här finns både ett övningsområde och ett puttinggreen som är värt att tillbringa lite tid på innan ni slår ut!

 

Santa Clara Golf Club

Santa Clara är en trevlig parkbana på 5878 meter, par 71, som passar såväl låg som höghandicapare. Designad av Enrique Canales Busquets, och öppnad 2001, ser banan trots sin unga ålder mogen, mycket energi har lagts ner på att hålen ska smälta in så mycket som möjligt med omgivningarna.  Hål 12, 13 och 14 utgör Santa Clara Corner, en perfekt kombination av Par 4, 3 och 5 där man måste var noga med att slå långa raka slag.

PGA National

PGA National på The Belfry (Par 72, gul tee 6449m)är den enda banan i England som har officiell PGA status och standard och är välanvänd som både kval och mästerskapsbana. Även denna bana är ritad av Dave Thomas men har mer Inlandskaraktär än den parkbanekaraktär som genomsyrar både Brabazon och Derby. Med hårda snabba fairways och ondulerade greener samt djupa bunkrar måste man ibland vara väldigt kreativ med sitt golfspel. 

Utöver dessa tre fantastiska banor har The Belfry även ett stort och välgenomtänkt övningsområde med driving range och putting greens samt PGA Academy.

The Derby

The Derby på The Belfry är aningen lättare, något kortare (Par 69, gul tee 5 576m) än storebror The Brabazon men trots detta erbjuder The Derby en utmaning med strategiskt placerade bunkrar, flertalet vattenhinder och väl utformade “risk and reward” hål. Banan kräver noggrannhet redan från 1:a tee för att inte tala om bra val av klubba och intelligent bollplacering.

Utöver dessa tre fantastiska banor har The Belfry även ett stort och välgenomtänkt övningsområde med driving range och putting greens samt PGA Academy.

The Brabazon

The Brabazon (par 72 gul tee 6632m) är ritad av Peter Alliss och Dave Thomas och är en riktigt mytomspunnen golfbana där Ryder Cup har spelats oftare än någonstans i världen. De släta greenerna har sett många spännande dramas och de långa majestätiska fairways är kantrade av stora djupa bunkrar och otaliga sjöar. Det var här Seve Ballesteros gjorde historia 1978 när han på det 241 långa 10e hålet valde en drive och slog den över all träd och landande ett par meter från flaggan. Trots detta är den inte omöjlig för oss vanliga golfare utan du bjuds på omväxlande och utmanande spel från alla tees. Oavsett handicap kommer du att ställas inför svåra vägval.

Våra favorithål förutom det 10e är det 12e, ett korthål med mycket vatten och det ombyggda 3e (förr ett par fyra, nu par fem). Men bäst av allt är det 18:e, där så mycket dramatik utspelats under åren. Hålet är med största säkerhet ett av världens tuffaste avslutningshål, där du tvingas spela över vatten – två gånger. Banan belönar bra strategi, så vi rekommenderar att ni stannar ett par dagar och spelar den mer än en gång om ni kan!

PGA Catalunya Tour Course

Tour banan är den andra banan på PGA anläggningen och även om den inte är like svårspelad som grannbanan Stadium så är den upplevelse, dels för den vackra naturen. Här är fairways lite bredare och bunkrarna inte lika djupa, men det finns fortfarande en massa träd strategiskt planterade och även denna bana är lång, hela 5901m men har trots detta ett par på 72.

Real Club de Golf El Prat

El Prat är den mest exklusiva klubben i Barcelona. På sin nuvarande plats har den funnits sedan 2003, men klubben har funnits sedan 1912, den har ett par gånger blivit tvungen att flytta på sig när Barcelonas flygplats blev större. Den nuvarande banan på 45 hål är designad av Greg Norman, lättast blir det att tänka på det som 5 olika 9 håls banor, alla med mästerskaps klass och all byggda enligt USPGA stadium regler. Varje tee har 7 olika utslag att välja på, så de flesta golfare borde kunna spela här men för höghandicapparen kan den eventuellt kännas för svår. Även om fairways är ganska breda, och banan i sig är ganska platt, så finns det en hel del träd, och en himla massa bunkrar. De flesta greenerna är stora, men ondulerade och på många ställen kan det kännas som om bollen aldrig vill sluta rulla!

Royal St Georges Golf Club

Banan som öpppnade 1887 tillhör dom absolut bästa linksbanorna i världen. Banan rankas som fyra i England och nummer 17 på Brittiska öarna. Royal St Georges fick som första klubb utanför Skottland 1894 vara värd för The Open Championship och tävlingen har spelats på banan ytterligare 12 gånger, senast 2003. 2011 återvänder tävlingen till banan. Andra tävlingar som har gått här är bland andra Walker Cup och the English Amateur Championships.
Banans kännetecken är undulerade fairways samt djupa bunkrar. Räkna inte med att bollen ligger på plant underlag bara för att ni träffar fairway. På det 497 yards långa fjärde hålet hittar ni även Englands djupaste och högsta bunker. Royal St Georges är en utmaning även för den bästa av golfare och ett minne för livet.

Royal Cinque Ports Golf Club

Banan, som även kallas Deal, har haft förmånen att vara värd för The Open Championship 1909 samt 1920. Banan används idag som kvalbana för The Open då tävlingen spelas på Royal St Georges. Båda James Braid och senare Sir Guy Campbell har jobbat med banan som behövde ses över efter både första och andra världskriget. Royal Cinque Ports anses vara en svår golfbana och av de sista 9 hålen spelas oftast 7 i stark motvind. Deal är en klassisk linksbana som tillhör dom bästa av Englands banor och rankas som nummer 22. Banans karaktär är klassisk links med smala fairways och snabba greener.

Princes Golf Club

Klubben grundades 1906 och stod 1932 värd för The Open Championship. Tävlingen vanns av legendariska Gene Sarazen och det var första och sista gången tävlingen gick här. Banan används nu som kvalbana till The Open då tävlingen spelas på Royal St Georges, nästa gång 2011. Det finns 27 hål på Princes. Himalayas, Dunes samt Shore. Som grannbanan, Royal Cinque Ports, användes banan som övningsområde av den Brittiska militären under världskrigen och behövde renoveras ordentligt efter krigsslutet. Banan anses ha bland de bästa greenerna i Enlgand och är en traditionell linksbana med smala fairways, hög ruff och snabba greener